Övre zon

effect_upper_overÖvre zon:
Huvud och nacke – armar och händer:

Har du haft eller lider du av:

ärk
Migrän
Yrsel
Värkande nacke
Orörlig nacke
Stel nacke
Rinnande näsa
Biting on your teeth
Snarkning
Hörselsvårigheter
Svårt att svälja
Dagligt näsblod
Trigeminusneuralgi
Ansiktsförlamning
käken
Känsla av att luktsinnet försvinner
Tandhåla
Förlorande av rösten

smärta/klåda/förlamning i :
finger/fingrar
hand/händer
handled/handleder
armbåge/armbågar
arm/armar
axel/axlar

Förklaring:
Body stress lagrad i nacken kan orsaka smärta och stelhet och en oförmåga att till fullo vrida på huvudet. Spänningar i nacken kan orsaka huvudvärk eller smärta i ansikte eller käke. Du kan få förnimmelser av yrsel eller illamående. Det tryck som utövas av den skyddande muskelkraften, kan irritera de nervvägar som förbinder ögon, näsa och mun och som i sin tur kan påverka synen samt lukt- och smaksinnena. En annan inverkan kan vara torrhet eller sveda i munnen, eller överdriven salivproduktion. Body stress i nackområdena kan också ha en inverkan på nervförbindelser till interna organ, som hjärta, lungor och matsmältningsorgan och som kan påverka den normala funktionen negativt.

Eftersom de nedre nackområdena tillför nerverna till armarna, så kan det bli smärtor eller en bedövande stelhet i axlar, armar eller händer. Muskler kan bli försvagade, resulterande i svårigheter att greppa saker. Det är nödvändigt att all body stress i nacken blir frigjord. I många fall är smärta och stelhet i armar eller händer, beroende på komprimering i nacken och inte i själva armen.

Orsaker:
Mekaniska orsaker som t.ex. ryck eller kast med huvudet som i en fallolycka, eller whiplash i en bilolycka; arbete eller läsning med huvudet lutat neråt under långa perioder; eller vridningar på huvudet som när man backar en bil.

Känslor som intensiv vrede, ångest eller chock, kan göra att en person drar upp axlarna och spänner nackmusklerna. Ett tillstånd av pågående depression kan också framkalla en förvrängd kroppshållning. Dessutom, det fysiska obehaget som utgår från body stress förstärker negativa känslor och leder till en ond cirkel.

Exponering av skadliga kemikalier kan svårt irritera nervsystemet och orsaka nackens muskler att stramas åt, t.ex. kemikalier som vi andas in, som bilavgaser och insektsmedel, substanser som vi absorberar via huden, som t.ex. rengöringsmedel och viss kosmetik. En del människor kan reagera på viss mat samt färg och konserveringsmedel. En infektion, som t.ex. influensa eller förkylningsvirus, kan ofta resultera i nackproblem.

Råd:
– Sov aldrig på mage, att ligga med vriden nacke kan vara skadligt.
– Om du sover på rygg använd en mjuk kudde som du kan forma, för att stötta huvudet på bästa sätt. Använd inte en tjock kudde som låter hakan luta framåt.
– Om du sover på sidan, vik kudden dubbelt för att se till att ditt huvud hamnar på rätt nivå och inte lutar mot axlarna.
– Avstå från nackövningar. De är inte nödvändiga och kan stressa nackens muskler.
– Ta för vana att, varje morgon och kväll eller om du känner att du kanske överansträngt din nacke (t.ex. arbetat med huvudet framåtlutat), ta en stund för att söka efter känsliga punkter och lindra dem på det sätt som din BSR-praktiker har visat dig.
– Se upp för hårtvätt hos frisören – kräv en hoprullad handduk mellan din nacke och handfatet.

Release:

Läkande är vanligtvis en process, inte en händelse.

Efter att stressmönstren har lokaliserats i ett område på kroppen, så utför BSR-praktikern releasen. Ett stimuli appliceras, vanligen med tummen, på de multipla punkter som gäller, i rätt riktningar. Detta har som effekt att initiera en organiserad sekvens av meddelanden till hjärnan, som uppmärksammar den lagrade spänningen. Hjärnan kan sen sända kommandon till berörda strukturer som frigör den. Sålunda, trots BSR-praktikerns agerande för att sätta igång processen, är frigörelsen påverkad av kroppens egen visdom. Eftersom processen är så exakt, så behövs det inte mycket kraft för att ge det stimuli, som skickar en medvetenhet om det stressade området, till hjärnan. Så trycket som appliceras i releasen är ganska lätt. klienter kommenterar ofta att det känns så mjukt, så de är förvånade över att det är en så effektiv teknik.

På detta sätta, BSR är baserad på en djupgående respekt för kroppens visdom, och tillit till den inbyggda förmågan att hela sig själv.

Den omedelbara effekten:
Ofta är klienten medveten om omedelbar avslappning i spända muskler, förbättrad rörlighet och reducerad smärta. Praktikern kan observera utslätningar av upphöjda muskelkammar på ryggen eller nacken, och ökad böjlighet i vristerna. Det händer ofta att människor som kliver på bänken, med ryggen i en smärtsam kramp, och efter releasen kliver av med ryggraden fullständigt rak igen.

Betala med Swish logo